9 C
Chișinău
marți aprilie 20 2021|06:12
9 C
Chișinău
marți aprilie 20 2021 06:12

Fără excese, Sau despre aceea, de ce bugetul de stat 2021 e mai bine să fie realizat, nu criticat

Guvernul a aprobat proiectul politicii fiscale și bugetare pentru anul 2021. Acum principalele documente financiare care urmează să fie votate în lectură finală de către parlament. Autoritățile promit că Bugetul-2021 se deosebește principial de cele precedente — el este orientat spre sprijinirea economiei și a populației. Deși recunosc: anul viitor va fi anul reparării prejudiciilor.

Pentru anul viitor Ministerul finanțelor prognozează o creștere a economiei de 4,7%. Exporturile vor spori cu 12,6%, importurile — cu 14,3%.

În sectorul real al economiei salariul mediu se va majora cu 10,3%.

Veniturile prognozate ale bugetului public vor fi de 41,4 mlrd. lei, cheltuielile – 55,4 mlrd. lei, ceea ce este cu 4,1% mai mult ca în a.2020. Astfel, deficitul bugetului va constitui 14 mlrd. lei. Premierul Ion Chicu a explicat, că principalii parametri ai bugetului au fost coordonați cu experții FMI, care a promis că va semna cu guvernul Moldovei programul de finanțare pentru următorii trei ani, în mărime de 550 mln. dolari.

53% dintre cheltuieli le formează transferele către alte bugete, 47% – cheltuieli pentru realizarea programelor.

Impozitele pot fi diferite

În comentariul său pentru un post TV local, Dorel Noroc, secretarul de stat al Ministerului finanțelor și unul dintre dezvoltatorii politicii fiscale pentru a. 2021, a enumerat 5 măsuri de bază, care în opinia sa vor sprijini economia și producătorii moldoveni:

— Scutirea dividendelor, distribuite între companii, de impozitul pe venit .

— Reducerea TVA în sectorul HORECA de la 15% la 12%.

—Reducerea TVA pentru pesticide și îngrășăminte minerale în sectorul agrar, ceea ce va permite economisirea a peste 220 milioane de lei.

— Subvenționarea procesului de colectare și reciclare a deșeurilor.

— Extinderea programului de rambursate a TVA pentru fermierii afectați.

În plus, conform proiectului bugetului pentru a.2021, Fondul rutier va constitui 1,7 mlrd. lei, proiectul «Drumuri bune» — 900 mln.lei, Fondul ecologic național — 500 mln.lei (o majorare de 200 mln. lei ). Fondul de subvenționare a sectorului agrar în anul curent a depășit 1,2 mlrd. lei. În a. 2021 el se va majora cu încă 100 mln. lei, fără a ține cont de suportul suplimentar.

Au fost propuse măsuri de consolidare a autonomiei autorităților locale. Spre exemplu, cabinetul de miniștri a propus anularea reducerilor de 15% a impozitului pentru bunuri imobiliare, autoritățile locale vor avea acum dreptul să stabilească de sine stătător rata acestui impozit între 0,05% și 0,4%.

Agrarienilor le pare puțin

În comentariul pentru portalul noi.md, Roman Chircă, directorul Institutului economiei de piață a apreciat în general pozitiv măsurile de sprijinire a businessului, și a menționat stabilirea ratei de 12% a TVA pentru îngrășăminte, dar și pentru produse agricole primare.

«Producătorii agrari vor avea acces la consumabile, îngrășăminte minerale și materii prime mai ieftine, care anterior erau impozitate cu TVA de 20%. În rezultat, se va reduce prețul de cost al produselor agricole», — a subliniat economistul.

Dar măsura privind majorarea sumei rambursate a TVA pentru export de la 8% la 12%, a trezit reacții controversate. În special, nemulțumiți au fost agrarienii înșiși, care cer ca ea să fie revizuită.

Aici trebuie să menționăm, că autoritățile au încercat să minimizeze diferența dintre ratele TVA la import și export. Pe de o poarte, TVA pentru îngrășăminte a fost redusă cu 8% de la 20% la 12% , pe de alta – crește cu 4% TVA pentru exporturi. Însă în total, agrarienii oricum cîștigă, căci vor achita doar 12% .

Apropo, rata TVA de 8% pentru export, care a funcționat anterior, a avut un efect negativ. Numai în anul curent pe conturile TVA s-a acumulat suma mare de 1,8 mlrd. lei, fapt care a provocat un deficit de lichidități în sectorul agrar.

Cu privire la revizuirea TVA în segmentul HoReCa, economistul Roman Chircă face un pronostic optimist. Potrivit lui, această măsură nu va ajuta la restabilirea parametrilor de la începutul pandemiei ai sectorului, în schimb poate avea un efect pozitiv în perspectivă. Dar numai în cazul în care autoritățile nu vor introduce restricții în activitatea businessului hotelier și a restaurantelor, din cauza extinderii infecției cu coronavirus.

În sprijinul celor nevoiași

Cei de la Ministerul finanțelor au convingerea că majorarea cu 50% a înlesnirilor pentru persoanele fizice, în special pentru persoanele întreținute, se va solda cu aceea că cetățenii nevoiași vor obține venituri sporite.

Guvernul mai propune subvenționarea de către stat a salariilor la angajarea tinerilor, a moldovenilor reveniți acasă de la munca peste hotare sau a oamenilor cu nevoi speciale. În aceste scopuri, pentru prima etapă din buget vor fi alocați cca 300 mln. lei.

Autoritățile intenționează să compenseze înlesnirile fiscale din contul majorării accizelor la produsele din tutun — cu15%, băuturile alcoolice — cu 5% și produsele petroliere cu 9%.

Roman Chircă a subliniat, că majorarea accizelor în acești parametri este prevăzută pentru următorii trei ani, deci agenții economici vor beneficia de o politică fiscală previzibilă.

În a. 2021 fondul de salarizare va spori cu 15,2%. Au fost planificate cheltuieli pentru personal în sumă de 25,3 mlrd. lei, ceea ce este cu 3,3 mlrd. lei mai mult ca în anul curent.

Autoritățile promit majorarea salariilor tuturor bugetarilor. Conform proiectului, din 1 ianuarie salariul personalului medical va spori cu 30%. Indexarea pensiilor de două ori pe an și ajutorul material unic pentru beneficiarii de plăți sociale, care au un venit mai mic de trei mii lei, va continua și anul viitor.

Realitățile

Ministerul economiei și infrastructurii a revizuit indicii macroeconomici ai acestui an. Și a făcut un nou pronostic pentru următorii trei ani. La principalii parametri – reduceri. Astfel,conform totalurilor a.2020 PIB se va reduce nu cu 4,5%, ci cu 6,5%. Autoritățile moldovene cred că în a.2021 economia moldovenească va crește cu 4,7%, ceea ce este cu 0,6 puncte mai mult ca prevederile pronosticului anterior. În a. 2022 creșterea va constitui 4%, iar în a. 2023 – 4,2%.

Totuși, menționează experții, creșterea prognozată pentru următorii trei ani nu poate fi examinată fără a ține cont de căderea PIB, preconizată conform totalurilor anului curent. Și dacă conform datelor oficiale căderea va fi de 7% (conform statisticii neoficiale – 9%), respectiv creșterea din a. 2021 trebuie luată în considerarea de la acest nivel.

Conform totalurilor anului, căderea în industrie și agricultură va fi de 4% și, respectiv, 27% . În același timp, în următorii trei ani guvernul promite o creștere a industriei cu 3,7%, a sectorului agrar – cu 24%.

Conform totalurilor anului curent, se așteaptă o scădere a exporturilor cu13%, a importurilor – cu 9%. Drept punct de reper al creșterii promise de guvern pentru în următorii trei ani la nivel de 12,6% și, respectiv, 14,3% în opinia experților trebuie să servească nivelul căderii importurilor și a exporturilor. Iar un calcul elementar în acest caz ne oferă cu totul alte pronosticuri.

Источникnoi.md

Популярное

Furculiță: “Politica diferențiată a Maiei Sandu este distructivă”

Politica diferențiată a președintelui ales, Maia Sandu, și a partidului PAS, față de cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului este distructivă. Opinia a...

Cum și când a obținut premierul Chicu cetățenia României: „Dacă te gândești, așa ca businessman, oferea multe posibilități”

Premierul R. Moldova, Ion Chicu, susține că a obținut cetățenia României acum 20 de ani, atunci când activa în domeniul businessului. „Este clar că...

Cîte țări fac parte din lista neagră a offshore-urilor, întocmită de Moldova

Lista neagră a offshore-urilor, întocmită de Moldova, include peste 80 de țări. Acest lucru este prevăzut de Lista jurisdicțiilor care nu reflectă standardele internaționale de...

Новости по теме

Alexandru Oleinic: Trebuie soluții pentru susținerea economiei naționale pentru că mulți sunt la margine de faliment

Independentul Alexandru Oleinic este unul dintre cei patru deputați care au depus sesizări la Curtea Constituțională în legătură cu legea prin care Executivul și-a...

Maia Sandu vrea să vîndă străinilor pămînturile moldovenești – declarație

Lidera PAS Maia Sandu planifică să distrugă micii fermieri prin legiferarea vînzării pămîntului pentru străini. Despre aceasta a povestit președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, în...

Premierul Ion Chicu ar putea amâna nunta fiului său din cauza pandemiei

Printre cei care sunt nevoiți în acest an să amâne ceremoniile mari precum nunțile și alte evenimente festive, din cauza restricțiilor impuse de situația...

Soția Președintelui Ucrainei internată în spital cu COVID-19

Soția Președintelui Ucrainei, Elena Zelenskaya, a fost internată la spitalul din Kiev. După cum se ştie, săptămîna trecută, după investigații, coronavirus a fost găsit...

Guvernul a alocat 300 de milioane de lei pentru subvenționarea agenților economici

Guvernul a alocat 300 de milioane de lei pentru subvenționarea agenților economici, care au instituit șomaj tehnic sau staționare ca urmare a situației epidemiologice...

Renato Usatîi anunțat în căutare de Federația Rusă. Ce spune primarul de Bălți

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a fost anunțat în căutare pe teritoriul Federației Ruse. Informația a confirmat-o de primarul de Bălți într-o conferință de presă. Acesta...

Japonia a fost zguduită de un cutremur puternic

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în largul coastelor Japoniei, a raportat Institutul american de geofizică (USGS), fără să fie lansată alertă...

A.Tănase: În CSM se va forma o altă majoritate, ceea ce nu neapărat înseamnă că instituția va fi și mai independentă

La 20 martie a fost adoptat Avizul comun al Comisiei de la Veneția și al Directoratului general Drepturile Omului și Statul de Drept (Directoratul...

Dezastru la OrheiLand. Oamenii nu au ținut cont de restricții

Scandalul de la „Orheiland” continuă. Deputata Marina Tauber, mai mulți reprezentanți ai PP „Șor” și localnici s-au opus pe parcursul întregii zile deciziei Comisiei...

Alexandru Tănase: Simpla dorință a președintelui nu este suficientă pentru declanșarea alegerilor anticipate

Igor Dodon a declarat, în cadrul unei emisiuni, că probabilitatea desfășurării alegerilor parlamentare anticipate constituie 20-30%. În același timp, mai mulți experți susțin că...

Starea de urgență, pe masa Curții Constituționale. Care este hotărîrea luată de instituție

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul 225, alineatul 3, din Codul Administrativ în partea în care limitează competența instanțelor de judecată, de a efectua...

Maia Sandu: Moțiunea împotriva Vioricăi Dumbrăveanu va arăta dacă sunt voturi suficiente pentru demiterea Guvernului

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susține că ministra Sănărății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, se face vinovată de multe lucruri...